Coach Bill Tinlin met zijn team op het HCAW terrein, 1966

De Knickerbockers: een club met hart en ziel

De naam de Knickerbockers is ontleend aan de oudste in New York opgerichte honkbalclub van de V.S.  De Knickerbockers in Soest bestaan al bijna 60 jaar. De club is ontstaan als zomersport voor de Soester voetbalvereniging S.E.C. en heette toen de S.E.C. PlowersDe naam de Knickerbockers ontstaat pas in 1974 als de club zelfstandig wordt.

Gevreesde tegenstanders

Het allereerste honkbalteam van Soest bestaat uit enthousiaste Amerikaanse luchtmacht piloten van de vliegbasis in Soesterberg. Zij zijn al snel gevreesde tegenstanders! De motor achter hun succes is de Amerikaanse zakenman Bill Tinlin. Deze bevlogen honkbalcoach weet als geen ander zijn team te inspireren.  Ook zet hij zich in voor de professionalisering van de club. 

Snelle groei

In 1963 behaalt zijn team de 4e plaats, het jaar daarop de finale poule en in 1966 zelfs de 1e plaats.  Vanaf dat jaar spelen zij in de derde klasse van de K.N.H.B.  De populariteit van honkbal groeit en binnen vijf jaar zijn er senioren- junioren- en aspirantenteams én een  softbalteam. 

1ste Nationale Jeugd Honkbalkamp van Europa

Een van de hoogtepunten uit die tijd is het 1e Nationale Jeugd Honkbalkamp van Europa in 1965. Dit groots opgezette toernooi geniet belangstelling van grote namen uit de honkbalwereld zoals bondscoach Charles Urbanus en Mickey Mc. Connell van de Amerikaanse honkbalbond “The Little Leage”.

1ste national jeugd honkbalkamp van europa

In 1967wordt de club weer kampioen en wordt gepromoveerd naar de tweede klasse. Dit prachtige resultaat brengt het eerste team tot stand ondanks dat coach Bill Tinlin halverwege de competitie voorgoed teruggaat naar de V.S.

Coach Bill Tinlin met zijn team op het HCAW terrein, 1966
Coach Bill Tinlin met zijn team op het HCAW terrein, 1966

De Knickerbockers

In 1974 wordt de club een zelfstandige vereniging met een gloednieuwe naam, ‘De Knickerbockers’, ontleend aan oudste in New York opgerichte honkbalclub van de Verenigde Staten. Na een langdurig proces gaat een grote wens in vervulling en krijgen de Knickerbockers in 1987 een eigen accommodatie op de Koningsweg bij het sportveldencomplex van de Mixed Hockey Club aangewezen. Hoewel de Knickerbockers zelf een clubhuis moeten zien te financieren zijn de leden dolblij met hun nieuwe veld.

Knickerbockers in actie op hun gloednieuwe veld
Knickerbockers in actie op hun gloednieuwe veld

Door reserves aan te boren en een grootschalige sponsoractie krijgen de Knickerbockers het voor elkaar in 1989 hun eigen clubhuis te betrekken.

Bergopwaarts

Vanaf dat moment gaat alles bergopwaarts! Er worden weer titels behaald, talenten opgeleid, de club wordt gesponsord en groeit als kool. Hét talent van de Knickerbockers is op dat moment Ralph Milliard; nu een grote ster bij de Las Vegas Stars in de Verenigde Staten waar hij zo´n vijf miljoen dollar per jaar verdient! Ook de dames Knickerbockers doen het goed: in 1989 steken de dames softbal de kampioenstitel in hun zak.

Een geschenk uit de hemel

Door het succes groeien de Knickerbockers uit hun clubhuis en voldoen de velden niet meer aan de kwaliteitseisen. Het is daarom een geschenk uit de hemel wanneer de gemeente Soest in 1999 een besluit neemt over een grootschalige sportclustering. De Knickerbockers gaan weer terug naar waar ze in 1960 zijn begonnen: bij voetbalvereniging S.E.C. aan de Bosstraat Oost. Dit keer met twee eigen officiële velden en een prachtige kantine. De cirkel is rond. De club telt ongeveer 100 enthousiaste leden. We hopen er in de komende jaren nog veel te mogen verwelkomen!

Met dank aan: Bert Smit, Martin Huizenga, Frans Nauwelaers en Brigitte Kalkhoven.